Aquest passat diumenge 14 de febrer s’han celebrat eleccions al Parlament de Catalunya a la nostra ciutat. El PSC s’ha alçat amb la victòria a nivell municipal, recuperant el primer lloc després que al 2017 C’s guanyés amb solvència els anteriors comicis.
Però la notícia destacada de les eleccions del 14F ha estat sense dubte la segona posició d’ERC. No és cap sorpresa, ja que en les anteriors ja va ser tercera força, però si en perspectiva, ja què els seus suports electorals després de més de 30 anys d’eleccions democràtiques eren més aviat residuals a Sant Adrià.
Però va haver un temps, en que ERC va ser la força política dominant a Sant Adrià, i aquesta és la petita història que avui us explicaré:
El predomini d’ERC en les eleccions durant la II República
Fins l’arribada de la Segona República espanyola, la vida política adrianenca havia estat dominada per forces conservadores properes a la petita oligarquia local.
Sant Adrià comptava amb poc més de 8.500 habitants i uns 3.400 electors amb dret a vot (que van arribar als prop de 4.100 al 1936 amb el sufragi femení). Però en el context de l’època, tampoc era una ciutat tan tan petita.
Sigui com sigui, els adrianencs van trencar aquella dinàmica de domini conservador, i van donar un suport aclaparador en les urnes a ERC, que va dominar políticament el curt període democràtic que va significar la Segona República.
Constituents 1931 62,5% dels vots
Parlament Catalunya 1932 47,0% dels vots
Legislatives 1933 40,4% dels vots
Municipals 1934 43,2% dels vots
Legislatives 1936 74,3% dels vots
Eleccions al Parlament novembre 1932
Però aquesta petita entrada és per parlar de les eleccions al Parlament del 20 de novembre de 1932.
En aquella ocasió, com el 14F, l’abstenció va ser prou alta, del 58,3%. Molt semblant a la resta de ciutats de l’entorn, i a Catalunya l’ERC de Macià va aconseguir una gran victòria, arribant a 56 dels 85 diputats que s’havien de repartir.
Per desgràcia a Sant Adrià no coneixem el número de votants concrets, només els percentatges a cada candidatura1, però tot i així el domini d’ERC també va ser aclaparador:
47,0% ERC - Esquerra Republicana de Catalunya - (esquerra catalana)
30,1% CC - Concòrdia Catalana - (La Lliga, dreta conservadora)
13,1% PRDF - Partit Republicà Democràtic Federal - (esquerra)
5,9% PRR - Partit Republicà Radical - (Lerrouxisme, anticatalisme)
1,2 BPC - Bloc Obrer i Camperol - (comunisme)
0,9 PSOE - Partido Socialista Obrero Español - (esquerra espanyola)
1,8 DC - Altres
Si t’agrada aquest contingut no dubtis en registrar-te per rebre les futures actualitzacions còmodament en el teu correu electrònic.
“La lluita per la llibertat: política, societat i cultura”. Manuel Márquez Berrocal. 2020